© 2017 by ADRIA TON production 

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey SoundCloud Icon
  • Grey Vimeo Icon

BIOGRAFIJA

"Dvije izgubljene duše" - Paula Jusić
00:00 / 00:00
pjevačica, glazbenica, glumica, tv producentica, tekstopisac, diplomirani profesor defektolog - logoped
 
Paula Jusić - pjevačica je vrlo osebujnog glasa, koja već dugi niz godina egzistira na domaćoj i inozemnoj sceni, vrlo profesionalno i samozatajno držeći svoju konstantu već dugi niz godina. Autorica je brojnih tekstova pjesama, kako dječjih, tako i zabavnih, pop i šansona. Paralelno s glazbenom karijerom završava i Fakultet za defektologiju. Kao diplomirani profesor defektolog - logoped, spaja svoje zvanje s glazbom. Diplomirala je na temu muzikoterapije.

Od malih nogu oblikuje svoj glazbeni talenat i već sa 6 godina, kao «malo čudo od djeteta», polazi Dječji zbor Radio-televizije Zagreb. Već sljedeće godine dobiva svoju prvu solo pjesmu autora Đorđe Novkovića, «Velike priče». Redovito je među solisticama, pa tako i danas postoje audio zapisi mnogih dječjih pjesama, poput “Koliko je sati”, “Strašilo”. Među odabranim solisticama dječjeg zbora snimila je pjesme Arsena Dedića u dječjem filmu "Vlak u snijegu".

Upisuje glazbenu školu, svira gitaru i obou, školovala je svoj glas na odjelu solo pjevanja u glazbenoj školi «Vatroslav Lisinski». Bavi se glumom, a kao djevojka postaje glavna solistica tada prestižnog djevojačkog zbora «Zagrepčanke». Svoj glas posuđuje i u mnogim reklamama (jedna od prvih reklama za «Naru», «Coca Colu», «Jolly» i sl. ), i tako se polako profilira na svim glazbenim poljima.

 

Sredinom 80 –ih nižu se i prve nagrade : na Prvom pljesku dobija 1. nagradu stručnog žirija s hrvatskim prepjevom pjesme «I will survive». Sljedeće godine na državnom natjecanju “Moj prvi uspjeh”, s pjesmom Srećka Zubaka “Doviđenja” i  uvjerljivom pobjedom – 1. nagrada stručnog žirija i 1. nagrada publike, jednoglasno je proglašena najboljim pjevačem amaterom Republike Hrvatske. Tako dobija i poziv za nastup na tada visoko rangiranom Krapinskom festivalu, gdje je te godine stala rame uz rame s Terezom Kesovijom, Kićom Slabincem i mnogim drugim eminentnim umjetnicima, te dobila drugu nagradu publike s pjesmom Dalibora Paulika «Tvoje oči».

Surađivala je s mnogim poznatim glazbenicima, te bila redoviti gost na svim većim koncertima i festivalima. Uslijedile su turneje i kroz sve ove godine, svojim nastupima obišla je veliki dio zemaljske kugle, od Europe, Canade i USA, pa sve do dalekog Japana.

Pomno birajući svoj glazbeni izričaj, nikada nije odstupala od svoga stila. “Prepoznatljiva sam po baladama i tu emociju publika kod mene najviše voli.”

Krajem 80-ih jedno je kratko vrijeme bila u kazalištu Komedija u Zagrebu, te je iz toga vremena iznjedrila i jedna lijepa suradnja. Postaje član jazz kvarteta “Corona” s kojim ima vrlo zapažen nastup na Zagrebfestu s pjesmom “Ja volim ovaj grad”.

 

Godine 1989. odlazi s Tomislavom Ivčićem i Zlatnim dukatima na uspješnu turneju u SAD. Nakon povratka slijede pripreme za snimanje albuma prvijenca.

Objavljuje svoj prvi album “Robinja”, u izdanju tadašnjeg Jugotona.

 

Počinje suradnju s Đelom Jusićem Juniorom i uskoro počinju zajedno nastupati pod imenom Duo Malibu. U vrlo kratkom vremenu postaju izuzetno popularni i omiljeni kod publike. Već nakon nekoliko nastupa u Austriji,  postaju miljenici austrijske publike. Tada dolazi poziv iz Beča. Sljedeće dvije godine pod imenom duo "Malibu" Paula nastupa diljem Austrije, izvodeći svjetske jazz standarde i svjetski pop i tamo snima svoj prvi inozemni album.

 

Dolazi ratna godina, Paula odustaje od produženja ugovora u Austriji, i odlučuje cijeli svoj projekt staviti po strani za "neka bolja vremena". Zajedno s Đelom Jusićem mlađim, među prvima daje svoj glas protiv rata i 14. 09. 1991. g. održan je prvi koncert u sklopu projekta Tomislava Ivčića pod nazivom "Stop the war in Croatia", gdje Paula nastupa sa svojim kolegama Verom Svobodom, Zlatnim dukatima, Mladenom Grdovićem i Krunoslavom Cigojem, na velikom koncertu u Stuttgartu, Frankfurtu i Kolnu. Rado se odaziva snimanju band aida "Moja domovina". Snima i pjesmu i spot "Save Dubrovnik" na engleskom jeziku, kao jednu u nizu pjesama tog doba koje su imale vrlo duboku i jasnu poruku. Poslijeratnih godina udaje se za svog dugogodišnjeg kolegu Đelu Jusića mlađeg.

 

2001 godine objavljuje za Croatia records autorski album pod nazivom "Vjerujem u nas", a s istoimenom pjesmom ima vrlo zapažen nastup na Zagrebfestu, gdje dobija treću nagradu. Cijeli album finaliziran je i masteriran u Hollywoodu, studio Warner Bros, SAD.

 

Od suradnji s brojnim kolegama, svakako treba spomenuti Kemala Montena, koji je s Paulom otpjevao duet "Nakon toliko godina", osvojivši na Melodijama Mostara 2003. g. Grand prix, a pjesma je i dan danas veliki hit, što je potvrdila i titulom "pjesme desetljeća" 2004.g. na jubilarnom 10. festivalu Melodija Mostara. Veliki su obiteljski prijatelji, suradnja je nastavljena i na posljednjem Montenovom albumu nalaze se dva Paulina teksta, i duet “Bella Biondina”, naslovna pjesma iz istoimenog filma. Imaju niz zajedničkih koncerata i nastupa, pa tako nažalost i posljednji Montenov koncert nastupali su zajedno. Svom nikad prežaljenom kolegi i prijatelju, Paula i Đelo Jusić jr. organizirali su i bili izvršni producenti velikog koncertnog spektakla “Prijatelji i Kemo – Hiljade pahulja bijelih” u KD “Vatroslav Lisinski”,povodom obilježavanja prve godišnjice smrti Kemala Montena. Na Paulin i Đelov poziv odazvale su se brojne kolege, njih 26 eminentnih glazbenika i održan je vrlo emotivan koncert, te je objavljen i CD i DVD tog koncerta. U želji da to postane tradicija, i 2017. godine organizirali su jednako uspješan koncert.

 

Nakon uspješnog nastupa na festivalu u Mostaru, Paula nastavlja svoj put. Slijedi nastup na međunarodnom festivalu Makfest 2004., s pjesmom "Za ljubav", gdje dobija nagradu za najbolji tekst. Iste godine na Etnofestivalu u Neumu ostvaruje zapažen nastup otpjevavši obradu tradicionalne pjesme "Bog neka ti prosti grijehe", te 2006. na istom festivalu obradom pjesme "O, more duboko", za koju je snimila i video spot. Nastupom na Melodijama Mostara 2007. osvaja 2. nagradu stručnog žirija, dok dvije godine kasnije dobija nagradu za najbolju vokalnu interpretaciju s pjesmom "Vrijeme nedostižno" i u tandemu s Đelom Jusićem mlađim postaju jedni od najnagrađivanijih autora i izvođača na tom festivalu. Od festivalskih nagrada rado ističe i Grand Prix na festivalu MEF 2015 sa pjesmom "Jedino moje". U svojoj dugogodišnjoj karijeri održava koncerte i nastupe u brojnim zemljama Europe i svijeta: SAD, Kanada, Japan, Rumunjska, Belgija, Nizozemska, Švicarska, Španjolska, Francuska, Italija, Njemačka, Austrija, Slovenija, BiH, Makedonija...

 

"HUMANITARNI PROJEKT "VJERUJ U SUTRA”

 

Kao veliki humanitarac često zna reći da glazbu treba živjeti, a da se s pjesmom može pokrenuti cijeli svijet i učiniti čuda. Sudjelovala je u mnogim humanitarnim projektima, a jedan od njih je i veliki regionalni projekt "Vjeruj u sutra". Potaknuti jedinstvom u pomoći ljudima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije čiji su domovi stradali u poplavama, Paula Jusić je zajedno sa suprugom Đelom Jusićem mlađim odlučila napisati pjesmu koja će okupiti izvođače iz sve tri pogođene regije. Njihova pjesma "Vjeruj u sutra" ujedinila je tako neka od najpoznatijih pjevačkih imena iz Hrvatske i susjednih država, a pozivu su bez razmišljanja odazvali: Jelena Rozga, Rade Šerbedžija, Kemal Monteno, Tereza Kesovija, Zdenka Kovačićek, Danijela Martinović, Giuliano, Dražen Žerić Žera, Željko Bebek, Halid Bešlić, Amira Medunjanin, Željko Samardžić, Slađana Milošević, Dado Topić, Hanka Paldum, Ivana Kovač, Đorđe David iz Generacije 5, te Bane Krstić iz grupe Garavi sokak iz Vojvodine, Dinasco, te Krešimir Kaštelan iz Crvene jabuke. "Pjesma "Vjeruj u sutra" rodila se gotovo u sekundi. Ona nema nikakvu političku poruku niti nam je bila namjera oživljavati neka stara vremena. Njena jedina poruka je ljudima koji su pogođeni ovom tragedijom pokazati da smo i na ovakav način uz njih i da je zajedništvo u pomoći itekako ostvarivo. Pjesma govori o prijateljstvu i vjeri u bolje sutra. Naravno, osim ovom pjesmom pomogli smo i pomažemo svi i na druge načine jer tim ljudima će pomoć i dalje biti potrebna." rekla je Paula Jusić.

 

Ono što se možda činilo gotovo nemogućim, jer su mnogi izvođači zbog poslovnih obaveza „razasuti“ po cijelom svijetu, spremnost na pomoć uz korištenje pametnih telefona, ali i tonskih studija koji su pristali na ovaj način pomoći pjesma je snimljena za 15 dana, a snimana je u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Splitu, Novom Sadu, u SAD-u, Njemačkoj...

Paula i Đelo jr. Jusić, kao kompletni autori skladbe "Vjeruj u sutra" su se odrekli kompletne autorske naknade u korist poplavljenih područja. Pjesma "Vjeruj u sutra" je po izvještaju ZAMP-a najizvođenija skladba u 2014 godini sa Liste za poplavljena područja i kompletna prikupljena autorska naknada je uplacena u fond Crvenog križa.

"DASKE KOJE ŽIVOT ZNAČE”

 

Kako je gluma, uz glazbu, njena velika strast, okušala se i na kazališnim daskama, pa tako u poetskoj drami "Kako da ti snenoj kažem zbogom", autora Ladislava Prežigala, i crnoj komediji "Sudbine" istoga autora, sjajno igra jednu od glavnih uloga. Svakako treba spomenuti i izvnrednu glazbenu monodramu "Udovica" u kojoj Paula glumi i pjeva 7 različitih likova.

 

U 2015. godini objavljuje za Croatia Records album pod nazivom “Dvije izgubljene duše”, koji vrlo brzo pronalazi put do publike.

 

Prepoznatljiva i po impresivnim izvedbama sevdalinki rado se odaziva gostovanjima gdje s eminentnim glazbenicima izvodi sevdah. Trenutno radi na novom projektu gdje će biti naglasak upravo na tim etno glazbenim elementima.

 

Kao tekstopisac pojavljuje se i na novom albumu Tereze Kesovije s pjesmom “U srcu mome” koji je osvojio Porin u kategoriji "najbolji album zabavne glazbe" . Piše tekstove i za mlade, neafirmirane pjevače.

 

Porijeklom Makedonka po majci i Dalmatinka po ocu, Paula vrlo često ističe i svoju ljubav prema tradicionalnoj glazbi, te vrlo često na svojim nastupima izvodi neke od vrlo zahtjevnih tradicionalnih pjesama, kojima publiku doslovno ostavlja bez daha.

 

Svojim vrlo emotivnim i impresivnim solističkim koncertom pod nazivom "Pjesma i ja" 26.02. 2017. u KD Vatroslav Lisinski, Paula je obilježila 30 godina svog umjetničkog rada, ističući da je tu satkano cijelo njeno glazbeno odrastanje, od dječjih nastupa do danas. “Karijera je samo kruna onoga što stoji iza mukotrpnih stepenica u gradnji te karijere.” Na koncertu je osim autorskih pjesama sa dosadašnjih albuma, otpjevala i mnoge svjetske standarde ali i dosta tradicionalne glazbe, pomno osmišljen program koji slijedi dinamiku, tako da je dvosatni koncert “proletio” i publika je ovacijama jednostavno nije pustila da ode s pozornice. “Pljesak, osmijeh i suze publike najljepša su nagrada i priznanje za ono što radite. To je nešto što svojim nastupom ili izvučete iz njih ili ne, to se jednostavno dogodi.”

 

Osim kao glazbenica, Paula je vrlo uspješna i kao tv producentica. Zajedno sa svojim suprugom potpisuje produkciju i scenarij za dokumentarno – obrazovni serijal “Bajkovita Hrvatska”. Radi se o 120 epizoda koje opisuju ljepote kulturne, prirodne, sakralne, povijesne baštine Hrvatske, prikazane u 6 minutnim epizodama poput video razglednica. Kao diplomirani logoped, Paula je naročito osjetljiva na populaciju oštećenog vida i sluha, tako je i cijeli serijal napravljen da je prilagodjen širokoj populaciji te isto tako i osobama oštećena sluha i vida.

Paula je autor i producent i mnogih turističkih i dokumentarnih filmova, od kojih su mnogi i nagrađivani.

Glazbenu produkciju zajedno sa svojim suprugom potpisuje i na animiranom serijalu “Laku noć Hrvatska”, te dječjim emisijama “Hlapićeva televizija”.

 

ADRIA TON production

od 2000-te godine zajedno sa suprugom uspješno vodi producentsku tvrtku ADRIA TON production koja se bavi audio i video produkcijom, proizvodnjom dokumentarnih, turističkih, promidžbenih, te glazbenih filmova i spotova. Na mnogim svjetskim festivalima turističkih i promidžbenih filmova osvojili su brojne nagrade.